false

Så äter du ett julbord enligt svensk tradition

Visste du att det finns en turordning för hur julbordet ska ätas, enligt den legendariska restaurangmannen Tore Wretman? För att kunna njuta av julbordet ska man gå fem turer, låta det ta tid och inte lasta tallriken för full. Och kom ihåg: blanda inte utan urskillning!

Första turen

S O S – smör ost och sill

Inlagd sill, inlagd strömming, sillsallad, gubbröra och västerbottenost

Andra turen

Fiskrätter – kalla fiskrätter på färsk fisk

Rökt, gravad och inkokt lax, böckling, fiskpatéer, skaldjur och ägg

Tredje turen

Kallskuret – kalla kötträtter

Julskinka, sylta och pastej

Fjärde turen

Småvarmt – varma rätter

Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv, fläskkorv, revbensspjäll, kål och lutfisk

Femte turen

Sött och friskt – dags för dessert

Ost & kex, fruktsallad, risgrynsgröt, ris à la Malta, pepparkakor, klenäter, äppelkaka, knäck och kola