Så äter du ett julbord enligt svensk tradition
Visste du att det finns en turordning för hur julbordet ska ätas, enligt den legendariska restaurangmannen Tore Wretman? För att kunna njuta av julbordet ska man gå fem turer, låta det ta tid och inte lasta tallriken för full. Och kom ihåg: blanda inte utan urskillning!
Första turen
S O S – smör ost och sill
Inlagd sill, inlagd strömming, sillsallad, gubbröra och västerbottenost
Andra turen
Fiskrätter – kalla fiskrätter på färsk fisk
Rökt, gravad och inkokt lax, böckling, fiskpatéer, skaldjur och ägg
Tredje turen
Kallskuret – kalla kötträtter
Julskinka, sylta och pastej
Fjärde turen
Småvarmt – varma rätter
Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv, fläskkorv, revbensspjäll, kål och lutfisk
Femte turen
Sött och friskt – dags för dessert
Ost & kex, fruktsallad, risgrynsgröt, ris à la Malta, pepparkakor, klenäter, äppelkaka, knäck och kola